9C222782-A9F0-48F2-A8C6-00058DFCD79C.jpeg 6E517665-06FE-4FB0-9261-E5F277DAC770.jpeg 367C6B54-12A7-4023-AB22-113BB6946A34.jpeg 076B332A-E501-4779-9428-9B588867533B.jpeg jongenshockey-siteheaderV3.jpg 5D207589-5590-4E88-8D58-FDD7C330FF3E.jpeg
Mijn Team
Junioren
Zaalhockey
Senioren
Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast

Interview: AMVJ’er Floris van Son (H1) stelt zijn Olympische droom nog even uit

1-4-2020
Nieuwsafbeelding

Floris van Son zag een droom uitkomen toen hij werd geselecteerd om met het Canadese hockeyelftal deel te nemen aan de Olympische Spelen in Tokio deze zomer. De 28-jarige speler van AMVJ Heren 1, die in bezit is van zowel een Nederlands als een Canadees paspoort, moet zijn droom echter nog even uitstellen: de Spelen worden uitgesteld naar volgend jaar. Hoe gaat het met hem en hoe ziet het verloop van zijn carrière er nu uit?


Hoe kreeg jij te horen dat de Spelen niet zouden doorgaan?

"Het Canadees Olympisch Comité had een conference call ingelast met hele Canadese elftal. Toen kregen wij te horen dat Canada zich terug zou trekken als de Olympische Spelen ondanks de coronacrisis toch zouden doorgaan deze zomer. Sporters die nog niet gekwalificeerd waren, zouden dan tegen alle maatregelen en adviezen in moeten doorgaan met trainen, zowel buiten als in de sportschool. Dat vond Canada te riskant, daarom werd dit statement al in een vroeg stadium gemaakt. Inmiddels weten we dat het Internationaal Olympisch Comité de Spelen verplaatst heeft naar volgend jaar.” 


Wat betekent dat voor jou?

"Vooropgesteld: het is een ontzettend vervelende situatie en gezondheid is in deze tijden veel belangrijker dan de sport. Voor mij zelf komt het uitstellen van de Spelen bepaald niet verkeerd uit. Ik heb begin februari tijdens een potje voetballen mijn kruisband gescheurd en moet nog maandenlang revalideren. De Spelen hadden er voor mij dus sowieso niet in gezeten. Met revalideren gaat het gelukkig goed; ik ben samen met mijn fysiotherapeut druk bezig met mijn herstel en mag stapje voor stapje weer meer dingen doen. Al gaat het naar mijn zin allemaal alsnog te langzaam!”


Dus volgend jaar zien we je wél op de Spelen?

"Natuurlijk hoop ik er volgend jaar bij te zijn! Ik verwacht dat het programma volgend jaar zo’n beetje hetzelfde wordt als dat het dit jaar oorspronkelijk zou zijn. Dat betekent ook dat ik mijn plannen gewoon precies een jaar opschuif. Zo zouden we eind deze week eigenlijk met het Canadese elftal naar Maleisië gaan voor een internationaal trainingstoernooi. Vervolgens zou ik in mei naar Canada zijn verhuisd om drie maanden lang volle bak mee te trainen met de jongens daar. Dat ben ik gewoon alsnog van plan voor volgend jaar. Er is nu natuurlijk nog veel onduidelijkheid door de coronacrisis. We weten simpelweg nog niet wanneer het weer verantwoord is om sportprogramma’s weer op te starten. Wel is al medegedeeld dat alle trainingen in elk geval tot en met eind juli stilliggen.”


Wat zijn de verschillen tussen hockeyen in Heren 1 van AMVJ en in het Canadese elftal?

"Op hockeygebied is het verschil op internationaal niveau erg groot. Iedereen bij het Canadese elftal is topfit en wijdt zijn leven aan hockey. Het spel is tegenwoordig zo snel en fysiek: je moet echt sterk zijn om mee te draaien op dat niveau. Ook qua handelingssnelheid zie ik echt verschillen. Er is overigens zeker een aantal spelers van AMVJ H1 dat op technisch niveau goed mee had kunnen komen bij het Canadese elftal. Qua groepsdynamiek vind ik H1 en het Canadese elftal vergelijkbaar: in beide teams heb je de vaste steunpilaren die altijd spelen en waar iedereen op bouwt. En of je nou bij AMVJ een wedstrijd speelt of bij Canada: als je niet geselecteerd wordt voel je je precies even ellendig.”


Je zit dus ook bij AMVJ nog goed op je plek?

"Ja, dit is mijn eerste seizoen hier en het bevalt me heel goed. Ik kende hier een paar jongens en aangezien ik sinds dit jaar fulltime werk, wilde ik het op hockeygebied wat rustiger aandoen. AMVJ past daar heel goed bij. Het is een leuke, gezellige club! Het is jammer dat ik nu geblesseerd ben en geen potten meer kan spelen, daar baal ik van. Toch wil ik ook niet te gehaast het veld op, dus ik moet echt rustig gaan bekijken hoe mijn herstel verloopt en hoe mijn toekomst eruit ziet. Eerst herstellen!”

 
14-6  Bekendmaking teamindeling junioren
4-7  Zomervakantie